Wytrawne naleśniki, które znakomicie sprawdzą się na szybki obiad lub kolację, a przy okazji super wyglądają.
Składniki:
Naleśniki:
- 250 g mąki
- 0,5 l mleka
- 3 jajka
- 20 g roztopionego masła
- sól
- szczypiorek
Farsz:
- 400 g szpinaku
- 300 g ricotty
- 150 g parmezanu
- oliwa extravergine
- 2 jajka
- sól, pieprz
Beszamel:
- 250 ml mleka
- 20 g masła
- 20 g mąki
Przygotowanie:
- W misce mieszamy razem mąkę, mleko, masło, jajka i sól. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i pieczemy naleśniki.
- Szczypiorek blanszujemy we wrzątku przez 3 minuty.
- Szpinak podsmażamy na patelni z oliwą. Odstawiamy go do ostygnięcia i siekamy.
- Mieszamy razem ricottę, parmezan, jajka, szpinak, sól i pieprz.
- Farsz wykładamy na środek naleśnika i formujemy sakiewkę. Związujemy ją wcześniej przygotowanym szczypiorkiem. Gotowe sakiewki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę prażymy, Następnie powoli dolewamy mleko. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy całość do czasu, aż sos będzie gęsty.
- Na każdą sakiewkę wykładamy trochę beszamelu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez 20 minut.

