Naleśnikowe sakiewki nadziewane szpinakiem i ricottą

Wytrawne naleśniki, które znakomicie sprawdzą się na szybki obiad lub kolację, a przy okazji super wyglądają.

Składniki:

Naleśniki:

  • 250 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 3 jajka
  • 20 g roztopionego masła
  • sól
  • szczypiorek

Farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 300 g ricotty
  • 150 g parmezanu
  • oliwa extravergine
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • 20 g mąki

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy razem mąkę, mleko, masło, jajka i sól. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i pieczemy naleśniki.
  2. Szczypiorek blanszujemy we wrzątku przez 3 minuty.
  3. Szpinak podsmażamy na patelni z oliwą. Odstawiamy go do ostygnięcia i siekamy.
  4. Mieszamy razem ricottę, parmezan, jajka, szpinak, sól i pieprz.
  5. Farsz wykładamy na środek naleśnika i formujemy sakiewkę. Związujemy ją wcześniej przygotowanym szczypiorkiem. Gotowe sakiewki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Przygotowujemy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę prażymy, Następnie powoli dolewamy mleko. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy całość do czasu, aż sos będzie gęsty.
  7. Na każdą sakiewkę wykładamy trochę beszamelu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *