Jogurtowy letni sernik

Przepyszny i trochę oszukany ponieważ złożony głównie z jogurtu, ale znakomicie się sprawdza na gorące letnie wieczory.

Składniki:

Spód:

  • 15 herbatników
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 g rozpuszczonego masła

Masa jogurtowa:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 200 g mascarpone
  • 2 budynie waniliowe

Polewa:

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • truskawki (do dekoracji)

Wykonanie:

  1. Herbatniki kruszymy na piasek i łączymy z rozpuszczonym masłem i skórką z cytryny – mieszamy. Całość wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i wkładamy do piekarnika ( 190oC ok. 8 min.)
  2. Białka i jajko ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy aż całkowicie się rozpuści.
  3. Dodajemy resztę składników (jogurt, mascarpone, budynie waniliowe) i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Masę wylewamy na upieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 1h. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy ciasto.
  5. Podgrzewamy śmietankę. Następnie dodajemy białą czekoladę, mascarpone, sok i skórkę z cytryny. Gdy już wszystko się rozpuści polewę wylewamy na ciasto. Górę dekorujemy kawałkami truskawek i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *