Przepyszny i trochę oszukany ponieważ złożony głównie z jogurtu, ale znakomicie się sprawdza na gorące letnie wieczory.
Składniki:
Spód:
- 15 herbatników
- skórka otarta z 1 cytryny
- 30 g rozpuszczonego masła
Masa jogurtowa:
- 800 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 4 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 200 g mascarpone
- 2 budynie waniliowe
Polewa:
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 g mascarpone
- 50 g białej czekolady
- sok i skórka z połowy cytryny
- truskawki (do dekoracji)
Wykonanie:
- Herbatniki kruszymy na piasek i łączymy z rozpuszczonym masłem i skórką z cytryny – mieszamy. Całość wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i wkładamy do piekarnika ( 190oC ok. 8 min.)
- Białka i jajko ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy aż całkowicie się rozpuści.
- Dodajemy resztę składników (jogurt, mascarpone, budynie waniliowe) i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
- Masę wylewamy na upieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 1h. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy ciasto.
- Podgrzewamy śmietankę. Następnie dodajemy białą czekoladę, mascarpone, sok i skórkę z cytryny. Gdy już wszystko się rozpuści polewę wylewamy na ciasto. Górę dekorujemy kawałkami truskawek i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

