To chyba jedno z najbardziej słonecznych ciast, które ma smak pełni lata. Sam jego zapach sprawia, że w głowie mamy już tylko jedną myśl – by dobrać się do ciasta!
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 200 g mąki
- 100 g miękkiego masła (dodatkowo trochę na posmarowanie tortownicy)
- 2 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- opakowanie proszku do pieczenia (16 g)
- szczypta soli
- opcjonalnie – do masy można dodać pokrojone jabłko

Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno masłem i posypujemy odrobiną cukru.
- Pomarańcze sparzmy gorącą wodą. Jedną z pomarańczy kroimy w cienkie plastry (razem ze skórką).
- Z dwóch pozostałych pomarańczy ścieramy lub obieramy i kroimy skórkę. Resztę obieramy z pozostałej błony i miąższ kroimy na kawałki.
- Plastry pomarańczy układamy na dnie tortownicy.
- Na masę ucieramy masło z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy resztę składników (jajka, mąkę, skórkę z pomarańczy, sól proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i na sam koniec dodajemy miąższ z pomarańczy – delikatnie łączymy z masą.
- Powstałe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 200oC przez około 30 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy ciasto na chwilę do ostygnięcia, następnie przy wyjmowaniu z formy obracamy tak by ułożone na dnie plastry pomarańczy znalazły się na górze.
- Cieszymy zarówno oczy jak i kubki smakowe przepysznym smakiem lata 😉 (ciasto można również posypać cukrem pudrem).

