Torta all’aranciata di Sicilia

To chyba jedno z najbardziej słonecznych ciast, które ma smak pełni lata. Sam jego zapach sprawia, że w głowie mamy już tylko jedną myśl – by dobrać się do ciasta!

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła (dodatkowo trochę na posmarowanie tortownicy)
  • 2 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • opakowanie proszku do pieczenia (16 g)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – do masy można dodać pokrojone jabłko

Przygotowanie:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno masłem i posypujemy odrobiną cukru.
  2. Pomarańcze sparzmy gorącą wodą. Jedną z pomarańczy kroimy w cienkie plastry (razem ze skórką).
  3. Z dwóch pozostałych pomarańczy ścieramy lub obieramy i kroimy skórkę. Resztę obieramy z pozostałej błony i miąższ kroimy na kawałki.
  4. Plastry pomarańczy układamy na dnie tortownicy.
  5. Na masę ucieramy masło z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy resztę składników (jajka, mąkę, skórkę z pomarańczy, sól proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i na sam koniec dodajemy miąższ z pomarańczy – delikatnie łączymy z masą.
  6. Powstałe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 200oC przez około 30 minut.
  7. Po upieczeniu odstawiamy ciasto na chwilę do ostygnięcia, następnie przy wyjmowaniu z formy obracamy tak by ułożone na dnie plastry pomarańczy znalazły się na górze.
  8. Cieszymy zarówno oczy jak i kubki smakowe przepysznym smakiem lata 😉 (ciasto można również posypać cukrem pudrem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *